Пет съвета за детето на детската площадка

Детската площадка е важен момент от порастването, тъй като благодарение на наличните атракциони детето развива и усъвършенства своята груба моторика и координация, вестибуларен апарат, сензорика – то тича, скача, пързаля се, люлее се, рови в пясъчника и т.н. Това е важно място и в социален аспект – детето общува с други деца, учи се да се справя в конфликтни ситуации, учи се да споделя собствените си играчки.

За да бъде още по-приятен престоят на детската площадка както за детето, така и за Вас, са изведени няколко лесно приложими съвети:

  1. Изчакайте с Вашата позиция спрямо възникнал между деца конфликт. Понякога конфликтът вече е разрешен, а родителската намеса допълнително усложнява случилото се. От друга страна така не давате възможност на Вашето дете самостоятелно да реагира, самостоятелно да намери начин за решаване на проблема.
  2. Въздържайте се да етикетирате другите деца – пример “Ники е много лош”. Не самото дете е лошо, а неговата постъпка – “Ники постъпи лошо, като …”.
  3. Ако Вашето дете носи собствени вещи на детската площадка, предварително му обяснете, че щом неговите играчки са там, ще трябва да ги споделя и с другите деца на площадката. Така ще бъде подготвено, когато някой друг дойде и му грабне кофичката, дори без да попита.
  4. В рамките на разумното и безопасното давайте свободата на детето си да експериментира, да опознава света, да придобива нови умения. Не го преследвайте с мокрите кърпички и най-различни дезинфектанти.
  5. Пазете авторитета си пред детето, тъй като и утре ще се наложи да го ползвате. Ако кажете “НЕ”, трябва да го отстоите без значение какво ще Ви коства.

Прочетете още:
Трябва ли детето ми да посещава логопед?